Kurs CERMES-a u Domu zdravlja Kovin

Centar za edukaciju i istraživanje u medicini, ekologiji i sociologiji (CERMES) sa sedištem u Pančevu u okviru projekta "Preventivna medicina i tehnike samopomoći - praksa, inovacije i izazovi" koji finansira Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu održaće 23.01.2013. godine u Domu zdravlja u Kovinu istoimeni kurs.

Ovo je samo jedan od niza kurseva CERMESa koji je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije, a koji zdravstvenim radnicima donosi bodove koji su neophodni za produžavanje licence.

Ovog puta edukacijom će biti obuhvaćeni i zainteresovani učenici medicinskih škola u našem regionu, kao i zdravstveni radnici u drugim gradovima u januaru i februaru. O tehnikama samopomoći koje se veoma mnogo koriste u istočnoj medicini, a koje mogu biti primenljive u opštoj praksi kao preventivne, ali i terapijske tehnike koje povezuju um i telo se ne uči na redovnim studijama. One su posebno efikasne u fizikalnoj medicini, ali i kod svih stanja kada je bolest još uvek u začetku. Njihova prednost je što su i veoma jevtine, a i laici mogu ovladati mnogim od njih i koristi ih za unapređenje svog zdravlja. Na kursu će biti reči o termoterapiji (moksibustiji), vakuum terapiji (terapiji ventuzama), refleksoterapiji, energoterapiji, akupresuri i relaksacionim tehnikama. Predavač je Prim. dr Dubravka Nikolovski, specijalista higijene koja je imala prilike da znanja akupunkture i tradicionalne kineske medicine usavršava na i Akademiji za tradicionalnu medicinu u Pekingu.

(Radio Bus)