Kako da deca „surfuju” bezbedno na internetu?

Kako prepoznati opasne korisnike na internetu čim stupite u komunikaciju sa njima, kako da se deca zaštite i da bezbedno „surfuju” internetom, samo su neke od tema konferencije „Igraj bezbedno“, koju je u subotu organizovao Centar za edukaciju i istraživanje u medicini, ekologiji i sociologiji.

Problem je veći što već 82 odsto desetogodišnjaka poseduje mobilne uređaje i surfuje Internetom bez nadzora odrasle osobe.

Rezultati prethodnih istraživanja u Srbiji pokazuju da je problem bezbednosti dece izražen i da naša deca poseduju mobilne telefone i pristup Internetu u višestruko većem procentu od njihovih vršanjaka u većini drugih evropskih zemlja.

- Problemu bezbednosti dece treba pristupiti organizovano na nivou celog društva. Neophodno je da različita ministarstva usklade svoje aktivnosti, da se više pažnje i finansijskih sredstava posveti istraživanju problema i načinima njegovog rešavanja - kaže Dubravka Nikolovski, rukovodilac projekta “Igraj bezbedno”.

Istraživanje koje je sprovelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokazalo je da je 12 odsto ispitanih učenika onlajn dalo lične podatke osobama koje ne poznaje, 22 odsto njih je ostavljalo podatke na društvenim mrežama i blogovima, isto toliko njih je prihvatalo pozive ljudi koje ne poznaje, a sedam odsto njih je čak prihvatilo sastanak sa osobama koje ne poznaje.

Same mreže nude reklame koje nisu namenjene za mlađe od 13 godina, a već pomenuto maltretiranje preko interneta je do sada prijavilo 17 odsto dece. Među mlađim tinejdžerima je bilo i slučajeva samoubistava upravo zbog pretnji i ismevanja na društvenim mrežama.

- Iznenadila nas je činjenica da se na dečijim sajtovima sa onlajn igricama reklamiraju sajtovi sa nagim devojkama i video sadržaji koji su namenjeni za uzrast preko 18 godina - rekla je Dubravka Nikolovski.

Ona dodaje da je Internet moćno sredstvo komunikacije, ogroman resurs naučnih činjenica, i da je potrebno iskoristiti dobre strane, otvoriti deci vrata znanja i uputiti ih pravim putem.

Bez izgrađenih stavova i veština prepoznavanja opasnosti, najmlađi postaju lak plen predatora i time se problem širi i u porodičnu i socijalnu sredinu. Najčešće žrtve su devojčice oko 13 i 14 godina.

Cilj ovog projekta je da ukaže kako koristiti internet tehnologije na adekvatan način, uz izbegavanje opasnosti sadržaja društvenih mreža i negativnih oblika, kao i da ukaže na primere dobre prakse koja doprinosi očuvanju zdravlja, podizanju nivoa znanja i informisanosti odraslih.

Konferenciju je organizovao Centar za edukaciju i istraživanje u medicini, ekologiji i sociologiji (CERMES), a projekat je podržalo Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

(BLIC)