Članstvo u CERMES-u

Ukoliko zelite da postanete član CERMESa, da kreirate programe, učestvujete u projektima, edukujete se, volontirate ili se jednostavno družite i pratite naš rad, pridružite nam se.

Članstvo je besplatno.

Pristupnicu možete preuzeti ovde i poslati je na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

Linkovi

http://staniste.org.rs/

www.pgcvp.rs 

Vesti

VESTI

Preobraženski dani i radovi udruženja "Na pola puta"

Mali trotočkaš

 

Mali trotočkaš sa radovima članova udruženja ”Na pola puta” će biti predstavljen u porti Preobraženskog hrama u Gornjem gradu u ponedeljak u 18h u okviru Preobraženskih dana.

Prezentacija projekta

Prezentacija projekta "Novi život starih stvari uz trotočkaš mali" - četvrtak 15.08.2019. u 18h i petak 16.08.2019. u 11h, Mala sala Gradske uprave grada Pančevo, ulaz slobodan!

 

Dobrodošli su svi građani koje interesuju nove ideje za ponovnu upotrebu predmeta od materijala koji se mogu na kraju svog upotrebnog veka reciklirati. Posetioci će imati priliku da vide mogućnosti novog tricikla domaće proizvodnje koji može da transportuje stvari, ali i da služi kao prezentacioni štand. 

Projekat realizuju udruženja "Centar za edukaciju i istraživanju u medicini, ekologiji i sociologiji" i "Na pola puta" uz finansijsku pomoć Gradske uprave grada Pančeva - Sekretarijata za zaštitu životne sredine u okviru konkursa za sufinansiranje projekata - manifestacija iz oblasti zaštite životne sredine.

 

Banatska platforma u Tornjošu


U subotu, 29.06.2019. godine u Tornjošu kod Sente je održana još jedna radinica u okviru "Banatske platforme", uz učešće više od 20 predstavnika udruženja članica mreže. Učesnicima radionice su se predstavili Budimir Babić iz Ekološkog društva "Avalon" iz Vršca sa temom "Socijalno-ekološki okvir društvenog delovanja", Nebojša Lazarević iz Centra za evropske politike sa temom o važnosti dobre javne uprave i državne administracije za upseh reforme javne uprave, kao i Duško Lopandić iz Ministarstva spoljnih poslova koji je govorio o budućnosti Zajedničke poljopriverdne politike Evropske Unije i o trenutnom stanju u pregovorima Srbije i EU u poglavljima 11 i 12. Skup je organizovan u saradnji sa Udruženjem poljoprivednika Tornjoš, čiji je predstavnik Jožef Bakoš na kraju susreta upoznao prisutne sa energetski efikasnim načinom proizvodnje cveća u stakleniku. Nakon prijatnog druženja, učesnici su poneli osim divnih utisaka i stručak lavande koji su dobili na poklon od divnih domaćina.

Banatska platforma u Torku kod Žitišta

U Centru za promociju zelene energije u selu Torak kod Žitišta, u subotu, 23.marta 2019. godine održan je sastanak "Banatske platforme". Na sastanku su predstavljeni planovi aktivnosti mreže za 2019. godinu i iskustva projekta "Regionalna EU platforma za istočnu Srbiju" koju sprovodi RARIS iz Zaječara. Ova inicijativa je slična inicijativi EC "Stanište" koja se realizuje kroz "Banatsku platformu", gde se kroz sastanke, radionice i obuke radi na preporukama za poglavlja pristupnih pregovora Srbije i EU broj 11 (poljoprivreda i ruralni razvoj), 12 (veterina i bezbednost hrane) i 27 (zaštita životne sredine). O trenutnoj situaciji u pregovorima u ovim poglavljima govorio je Nebojša Lazarević iz Centra za evropske politike iz Beograda. Nakon diskusije učesnici su imali priliku da probaju specijalitete Udruženja žena "Banaćanke" iz Torka, koje kroz svoje aktivnosti promovišu lokalnu kulturu, toleranciju i pomažu seosku ekonomiju.

 Radionica "Banatske platforme"

U subotu, 27.10.2018. godine predstavnici CERMES-a su učestvovali na radionici Banatske platforme u organizaciji Ekološkog centra "Stanište" Vršac i Društva za negovanje tradicije i ekologije "Feher To" (Belo jezero) iz Lukinog Sela kod Zrenjanina. Tema radionice je bila "Zajednička poljoprivredna politika EU i finansiranje poljoprivrede u Srbiji". Diskusija je obuhvatila istoriju, razvoj i značaj poljoprivredne politike EU, trenutno stanje u procesu pregovora u poglavlju 11 (poljoprivreda i ruralni razvoj), finansiranje poljoprivrede u Srbiji u kontekstu EU integracija, IPARD komponentu, sociološki aspekt krize ruralnih zajednica i puteve oporavka, a predstavljena je i knjiga "Finansiranje poljoprivrede i ruralnog razvoja u Srbiji" u izdanju EC "Stanište" iz Vršca. 

 

CERMES u STRABAGU

Program "Fit for work" je po treći put privukao pažnju zaposlenih u Strabagu i doneo nove ideje za unapređenje zdravlja i poboljšanje radnih, emocionalnih, socijalnih i intelektualnih sposobnosti, kao i razvijanje entuzijazma i motivisanosti za posao.

 

Svetski dan zdravlja

Svetski dan zdravlja obeležen predavanjem "Depresija i fizička aktivnost" u saradnji CERMESa, Zavoda za javno zdravlje Pančevo, pančevačke podružnice SLD-DLV i predavača Prim. dr Dubravke Nikolovski i dr Hanne Carlsson iz Švedske.

"Banatska platforma" u organizaciji Ekološkog centra "Stanište" iz Vršca i CERMES-a 25.01.2017. u Gradskoj upravi Pančevo sa sjajnim predavačima na temu učešća lokalnih zajednica u pregovorima Srbije sa EU.

 

Završna konferencija "Igraj bezbedno"

 

U subotu, 18.01.2014. godine održana je završna konferencija projekta „Igraj bezbedno“ koju je realizovao Centar za edukaciju i istraživanje u medicini, ekologiji i sociologiji (CERMES) pod pokroviteljstvom Ministarstva za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije. Konferencija je praćena  uživo putem live-streama širom cele Srbije. 

Proteklih meseci je održano takmičenje na temu „Bezbednost dece na Internetu“. Osim učenika iz 42 osnovne i  srednje škole i jednog centra za talente koji su prijavili svoje ekipe, takmičila su se deca i sa pojedinačnim radovima ili su učestvovala u anketama iz 159 škola, iz 74 različita grada. Od 498 ukupno prijavljenih radova, nagradu je osvojilo 27 u kategorijama kratki film, prezentacija, likovni i literarni rad, poster i kompjuterska igra, sa ukupno 56 autora i koautora radova. Nagrade su osvojili i nastavnici za najbolji izveštaj o aktivnostima u školi, za najaktivniju školu, po jedan učesnik koji je poslao rad za stranicu Riznice, učesnik ankete – odrasli i učenik. Posebna nagrada je pripala školi za decu sa posebnim potrebama i jednu nagradu je dodelio domaćin live-stream konferencije Link groupe za jednog on-line učesnika konferencije. 

Posebno su bili kreativni radovi školskih filmskih sekcija, literarni i likovni radovi. Sadržajno su svi istakli glavne opasnosti koje krije Internet i pokazali da su današnja deca svesna šta sve mogu da očekuju dopisujući se na Facebooku, igrajući igrice ili pri pokušaju da poznanstva iz virtuelnog sveta prenesu u realan život. Igrajući se u svetu mašte i informacija učenici su stekli veštine da prepoznaju probleme i osnaženi zakorače u život odraslih. Moć Internet tehnologija je pokazala nekolicina nastavnika kreirajući izveštaje uz pomoć naprednih Internet alata uz sjajno dizajnirane radionice. Održivost projekta je pokazana u planovima nastavnika da školske aktivnosti prošire na učenike V i VI razreda koji nisu bili obuhvaćeni ovim projektom. Neke škole su proteklih par meseci držale radionice za svu decu od I-VIII razreda, jer je uzrasna granica korisnika komjutera i mobilnih telefona danas pomerena na rani dečji, pa čak i predškolski uzrast. 

 

Nastavnici su istakli da je tema projekta veoma aktuelna i da se na njoj mora neprestano raditi kako bi se zaštitilo mentalno i fizičko zdravlje naše dece.  Raduje podatak i da je među njima bilo dosta školskih pedagoga, psihologa, bibliotekara  koji su svojim nesebičnim zalaganjem učinili da takmičenje bude zabavna  igra.  Deca i nastavnici su osvešćivanjem procesa nastanka rada i njegovog daljeg života u virtuelnom i realnom svetu imala priliku da spoznaju snagu reči i slike koje kreiraju naš Život. Projekat „Igraj bezbedno“ je bila još jedna prilika da kroz sopstveno iskustvo nauče kako da koračaju Pravim Putem.

 

U okviru konferencije održan je i akreditovani stručni sastanak za zdravstvene radnike na temu "Bezbedno korišćenje Internet tehnologija u cilju prevencije zdravlja" na kome je Prim. dr Jadran Bandić govorio o skriningu promena na koži putem Interneta i aplikacije za mobilni telefon. 

 

 Prva konferencija "Igraj bezbedno"

U subotu, 23.11.2013. godine održana je prva live-stream konferencija u okviru projekta "Igraj bezbedno" pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. CERMES je organizovao konferenciju u saradnji sa Linkgroup iz Zemuna. Tema "Bezbednost dece na Internetu" je bila razmatrana sa različitih aspekata od strane predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Medicinskog fakulteta - Instituta za fiziologiju i Instituta za higijenu, Centra za promociju nauke, kao i drugih lekara, forenzičkih lingvističara, IT i ekoloških inženjera. Konferenciju je pratilo oko 80 profesora, roditelja, učenika i gostiju u sali i 224 registrovanih učesnika on-line. Ovaj broj je realno bio znatno veći jer su u nekim školama, pošto je bila radna subota, konferenciju pratila cela odeljenja.

"Igraj bezbedno!"

Projekat „Igraj bezbedno“ finansira Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Sektor za elektronske komunikacije, informaciono društvo i poštanski saobraćaj na temu „Bezbednost dece na Internetu“.  

Projekat obuhvata nacionalno takmičenje svih osnovnih (VII i VIII razred), srednjih škola i centara za talente u Republici Srbiji u 7 različitih kategorija: najbolja komjuterska igrica, literarni rad, likovni rad, Power Point prezentacija, plakat, fotografija/kratki film/muzički spot i najaktivnija škola i nastavnik. Uslov za učestvovanje na takmičenju je da svaki rad ima pozitivnu, humanu završnu poruku: da usmeri decu i odrasle ka bezbednim sadržajima i servisima na Internetu koji mogu da unaprede kvalitet njihovog obrazovanja i života.

U okviru projekta će biti organizovane i dve livestream konferencije (23.11.2013. i 18.01.2014. godine) koje će on-line na adresi http://www.link-elearning.com/stream/sr/cermes.php  moćidaprate učenici, roditelji, prosvetni i zdravstveni radnici, a koje će biti održane u Zemunu, u prostorijama LinkGroup, Cara Dušana 34, od 9:30h – 14:30h za oko 90 prosvetnih radnika, učenika i zdravstvenih radnika. Cilj projekta je da se ukaže na opasnosti sadržaja, društvenih mreža, ponašanja na Internetu, ali akcenat treba da bude na dobrim stranama i primerima dobre prakse koji doprinose unapređenju zdravlja, podizanju nivoa znanja i informisanosti adolescenata i odraslih.

 

Pratite nas i glasajte za najbolje radove na www.igrajbezbedno.org i na Facebook stranici „Igraj bezbedno“.

 


"Meditacija"

Krajem maja CERMES je u Pančevu i Vršcu održao dva stručna sastanka u okviru kontinuirane edukacije za zdravstvene radnike na temu filozofsko-medicinskih aspekata meditacije. Tema sastanka je izabrana na osnovu interesovanja zaposlenih u neuropsihijatrijskoj bolnici u Vršcu gde je zimus održan kurs o tehnikama samopomoći. Polaznici su bili posebno zadovoljni što su imali prilike da učestvuju i u radionici i da se iskustveno upoznaju sa pojedinim meditativnim tehnikama.

"10 maj, Dan fizičke aktivnosti"


CERMES je u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Pancevo ucestvovao u promociji fizicke aktivnosti 10. maja 2013. godine kada se ovaj dan obelezava u mnogim gradovima sveta. Gradjani Panceva su imali priliku da par sati ovog lepog, suncanog dana provedu u vezbanju u Narodnoj basti, zajedno sa mnogim drugim sportskim drustvima naseg grada.

Dan fizicke aktivnosti 2013


"Preventivna medicina"


Centar za edukaciju i istraživanje u medicini, ekologiji i sociologiji (CERMES) sa sedištem u Pančevu u okviru projekta "Preventivna medicina i tehnike samopomoći - praksa, inovacije i izazovi" pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu održao je tokom januara i februara 2013. godine seriju istoimenih kurseva u Pančevu, Kovinu, Kovačici, Alibunaru i Vršcu.


Kurs preventivne medicine, akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije, obuhvatio je 676 lekara, medicinskih sestara, fizioterapeuta, radnih terapeuta i 77 učenika medicinskih škola u Južnom Banatu.


Zdravstveni radnici su upoznati sa tehnikama samopomoći koje se veoma mnogo koriste u istočnoj medicini. One su primenjive i u opštoj praksi kao preventivne, ali i terapijske tehnike koje povezuju um i telo, a o kojim se ne uči na redovnim studijama. Posebno su efikasne u fizikalnoj medicini, ali i kod svih stanja kada je bolest još uvek u začetku. Njihova prednost je što su veoma jeftine, a njima mogu ovladati i laici i koristiti ih za unapređenje svog zdravlja. Na kursu je bilo reči o termoterapiji (moksibustiji), vakuum terapiji (terapiji ventuzama), refleksoterapiji, energoterapiji, akupresuri i relaksacionim tehnikama.


Predavač je bila Prim. dr Dubravka Nikolovski, specijalista higijene koja je imala prilike da znanja akupunkture i tradicionalne kineske medicine usavršava i na Akademiji za tradicionalnu medicinu u Pekingu.