Članstvo u CERMES-u

Ukoliko zelite da postanete član CERMESa, da kreirate programe, učestvujete u projektima, edukujete se, volontirate ili se jednostavno družite i pratite naš rad, pridružite nam se.

Članstvo je besplatno.

Pristupnicu možete preuzeti ovde i poslati je na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

Linkovi

http://staniste.org.rs/

www.pgcvp.rs 

Vesti

VESTI

Radionica "Banatske platforme"

U subotu, 27.10.2018. godine predstavnici CERMES-a su učestvovali na radionici Banatske platforme u organizaciji Ekološkog centra "Stanište" Vršac i Društva za negovanje tradicije i ekologije "Feher To" (Belo jezero) iz Lukinog Sela kod Zrenjanina. Tema radionice je bila "Zajednička poljoprivredna politika EU i finansiranje poljoprivrede u Srbiji". Diskusija je obuhvatila istoriju, razvoj i značaj poljoprivredne politike EU, trenutno stanje u procesu pregovora u poglavlju 11 (poljoprivreda i ruralni razvoj), finansiranje poljoprivrede u Srbiji u kontekstu EU integracija, IPARD komponentu, sociološki aspekt krize ruralnih zajednica i puteve oporavka, a predstavljena je i knjiga "Finansiranje poljoprivrede i ruralnog razvoja u Srbiji" u izdanju EC "Stanište" iz Vršca. 

 

CERMES u STRABAGU

Program "Fit for work" je po treći put privukao pažnju zaposlenih u Strabagu i doneo nove ideje za unapređenje zdravlja i poboljšanje radnih, emocionalnih, socijalnih i intelektualnih sposobnosti, kao i razvijanje entuzijazma i motivisanosti za posao.

 

Svetski dan zdravlja

Svetski dan zdravlja obeležen predavanjem "Depresija i fizička aktivnost" u saradnji CERMESa, Zavoda za javno zdravlje Pančevo, pančevačke podružnice SLD-DLV i predavača Prim. dr Dubravke Nikolovski i dr Hanne Carlsson iz Švedske.

"Banatska platforma" u organizaciji Ekološkog centra "Stanište" iz Vršca i CERMES-a 25.01.2017. u Gradskoj upravi Pančevo sa sjajnim predavačima na temu učešća lokalnih zajednica u pregovorima Srbije sa EU.

 

Završna konferencija "Igraj bezbedno"

 

U subotu, 18.01.2014. godine održana je završna konferencija projekta „Igraj bezbedno“ koju je realizovao Centar za edukaciju i istraživanje u medicini, ekologiji i sociologiji (CERMES) pod pokroviteljstvom Ministarstva za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije. Konferencija je praćena  uživo putem live-streama širom cele Srbije. 

Proteklih meseci je održano takmičenje na temu „Bezbednost dece na Internetu“. Osim učenika iz 42 osnovne i  srednje škole i jednog centra za talente koji su prijavili svoje ekipe, takmičila su se deca i sa pojedinačnim radovima ili su učestvovala u anketama iz 159 škola, iz 74 različita grada. Od 498 ukupno prijavljenih radova, nagradu je osvojilo 27 u kategorijama kratki film, prezentacija, likovni i literarni rad, poster i kompjuterska igra, sa ukupno 56 autora i koautora radova. Nagrade su osvojili i nastavnici za najbolji izveštaj o aktivnostima u školi, za najaktivniju školu, po jedan učesnik koji je poslao rad za stranicu Riznice, učesnik ankete – odrasli i učenik. Posebna nagrada je pripala školi za decu sa posebnim potrebama i jednu nagradu je dodelio domaćin live-stream konferencije Link groupe za jednog on-line učesnika konferencije. 

Posebno su bili kreativni radovi školskih filmskih sekcija, literarni i likovni radovi. Sadržajno su svi istakli glavne opasnosti koje krije Internet i pokazali da su današnja deca svesna šta sve mogu da očekuju dopisujući se na Facebooku, igrajući igrice ili pri pokušaju da poznanstva iz virtuelnog sveta prenesu u realan život. Igrajući se u svetu mašte i informacija učenici su stekli veštine da prepoznaju probleme i osnaženi zakorače u život odraslih. Moć Internet tehnologija je pokazala nekolicina nastavnika kreirajući izveštaje uz pomoć naprednih Internet alata uz sjajno dizajnirane radionice. Održivost projekta je pokazana u planovima nastavnika da školske aktivnosti prošire na učenike V i VI razreda koji nisu bili obuhvaćeni ovim projektom. Neke škole su proteklih par meseci držale radionice za svu decu od I-VIII razreda, jer je uzrasna granica korisnika komjutera i mobilnih telefona danas pomerena na rani dečji, pa čak i predškolski uzrast. 

 

Nastavnici su istakli da je tema projekta veoma aktuelna i da se na njoj mora neprestano raditi kako bi se zaštitilo mentalno i fizičko zdravlje naše dece.  Raduje podatak i da je među njima bilo dosta školskih pedagoga, psihologa, bibliotekara  koji su svojim nesebičnim zalaganjem učinili da takmičenje bude zabavna  igra.  Deca i nastavnici su osvešćivanjem procesa nastanka rada i njegovog daljeg života u virtuelnom i realnom svetu imala priliku da spoznaju snagu reči i slike koje kreiraju naš Život. Projekat „Igraj bezbedno“ je bila još jedna prilika da kroz sopstveno iskustvo nauče kako da koračaju Pravim Putem.

 

U okviru konferencije održan je i akreditovani stručni sastanak za zdravstvene radnike na temu "Bezbedno korišćenje Internet tehnologija u cilju prevencije zdravlja" na kome je Prim. dr Jadran Bandić govorio o skriningu promena na koži putem Interneta i aplikacije za mobilni telefon. 

 

 Prva konferencija "Igraj bezbedno"

U subotu, 23.11.2013. godine održana je prva live-stream konferencija u okviru projekta "Igraj bezbedno" pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. CERMES je organizovao konferenciju u saradnji sa Linkgroup iz Zemuna. Tema "Bezbednost dece na Internetu" je bila razmatrana sa različitih aspekata od strane predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Medicinskog fakulteta - Instituta za fiziologiju i Instituta za higijenu, Centra za promociju nauke, kao i drugih lekara, forenzičkih lingvističara, IT i ekoloških inženjera. Konferenciju je pratilo oko 80 profesora, roditelja, učenika i gostiju u sali i 224 registrovanih učesnika on-line. Ovaj broj je realno bio znatno veći jer su u nekim školama, pošto je bila radna subota, konferenciju pratila cela odeljenja.

"Igraj bezbedno!"

Projekat „Igraj bezbedno“ finansira Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Sektor za elektronske komunikacije, informaciono društvo i poštanski saobraćaj na temu „Bezbednost dece na Internetu“.  

Projekat obuhvata nacionalno takmičenje svih osnovnih (VII i VIII razred), srednjih škola i centara za talente u Republici Srbiji u 7 različitih kategorija: najbolja komjuterska igrica, literarni rad, likovni rad, Power Point prezentacija, plakat, fotografija/kratki film/muzički spot i najaktivnija škola i nastavnik. Uslov za učestvovanje na takmičenju je da svaki rad ima pozitivnu, humanu završnu poruku: da usmeri decu i odrasle ka bezbednim sadržajima i servisima na Internetu koji mogu da unaprede kvalitet njihovog obrazovanja i života.

U okviru projekta će biti organizovane i dve livestream konferencije (23.11.2013. i 18.01.2014. godine) koje će on-line na adresi http://www.link-elearning.com/stream/sr/cermes.php  moćidaprate učenici, roditelji, prosvetni i zdravstveni radnici, a koje će biti održane u Zemunu, u prostorijama LinkGroup, Cara Dušana 34, od 9:30h – 14:30h za oko 90 prosvetnih radnika, učenika i zdravstvenih radnika. Cilj projekta je da se ukaže na opasnosti sadržaja, društvenih mreža, ponašanja na Internetu, ali akcenat treba da bude na dobrim stranama i primerima dobre prakse koji doprinose unapređenju zdravlja, podizanju nivoa znanja i informisanosti adolescenata i odraslih.

 

Pratite nas i glasajte za najbolje radove na www.igrajbezbedno.org i na Facebook stranici „Igraj bezbedno“.

 


"Meditacija"

Krajem maja CERMES je u Pančevu i Vršcu održao dva stručna sastanka u okviru kontinuirane edukacije za zdravstvene radnike na temu filozofsko-medicinskih aspekata meditacije. Tema sastanka je izabrana na osnovu interesovanja zaposlenih u neuropsihijatrijskoj bolnici u Vršcu gde je zimus održan kurs o tehnikama samopomoći. Polaznici su bili posebno zadovoljni što su imali prilike da učestvuju i u radionici i da se iskustveno upoznaju sa pojedinim meditativnim tehnikama.

"10 maj, Dan fizičke aktivnosti"


CERMES je u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Pancevo ucestvovao u promociji fizicke aktivnosti 10. maja 2013. godine kada se ovaj dan obelezava u mnogim gradovima sveta. Gradjani Panceva su imali priliku da par sati ovog lepog, suncanog dana provedu u vezbanju u Narodnoj basti, zajedno sa mnogim drugim sportskim drustvima naseg grada.

Dan fizicke aktivnosti 2013


"Preventivna medicina"


Centar za edukaciju i istraživanje u medicini, ekologiji i sociologiji (CERMES) sa sedištem u Pančevu u okviru projekta "Preventivna medicina i tehnike samopomoći - praksa, inovacije i izazovi" pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu održao je tokom januara i februara 2013. godine seriju istoimenih kurseva u Pančevu, Kovinu, Kovačici, Alibunaru i Vršcu.


Kurs preventivne medicine, akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije, obuhvatio je 676 lekara, medicinskih sestara, fizioterapeuta, radnih terapeuta i 77 učenika medicinskih škola u Južnom Banatu.


Zdravstveni radnici su upoznati sa tehnikama samopomoći koje se veoma mnogo koriste u istočnoj medicini. One su primenjive i u opštoj praksi kao preventivne, ali i terapijske tehnike koje povezuju um i telo, a o kojim se ne uči na redovnim studijama. Posebno su efikasne u fizikalnoj medicini, ali i kod svih stanja kada je bolest još uvek u začetku. Njihova prednost je što su veoma jeftine, a njima mogu ovladati i laici i koristiti ih za unapređenje svog zdravlja. Na kursu je bilo reči o termoterapiji (moksibustiji), vakuum terapiji (terapiji ventuzama), refleksoterapiji, energoterapiji, akupresuri i relaksacionim tehnikama.


Predavač je bila Prim. dr Dubravka Nikolovski, specijalista higijene koja je imala prilike da znanja akupunkture i tradicionalne kineske medicine usavršava i na Akademiji za tradicionalnu medicinu u Pekingu.