Članstvo u CERMES-u

Ukoliko zelite da postanete član CERMESa, da kreirate programe, učestvujete u projektima, edukujete se, volontirate ili se jednostavno družite i pratite naš rad, pridružite nam se.

Članstvo je besplatno.

Pristupnicu možete preuzeti ovde i poslati je na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

Linkovi

http://staniste.org.rs/

www.pgcvp.rs 

"Preventivna medicina"

"Preventivna medicina"

Centar za edukaciju i istraživanje u medicini, ekologiji i sociologiji (CERMES) sa sedištem u Pančevu u okviru projekta "Preventivna medicina i tehnike samopomoći - praksa, inovacije i izazovi" pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu održao je tokom januara i februara 2013. godine seriju istoimenih kurseva u Pančevu, Kovinu, Kovačici, Alibunaru i Vršcu.

Kurs preventivne medicine, akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije, obuhvatio je 676 lekara, medicinskih sestara, fizioterapeuta, radnih terapeuta i 77 učenika medicinskih škola u Južnom Banatu.

Zdravstveni radnici su upoznati sa tehnikama samopomoći koje se veoma mnogo koriste u istočnoj medicini. One su primenjive i u opštoj praksi kao preventivne, ali i terapijske tehnike koje povezuju um i telo, a o kojim se ne uči na redovnim studijama. Posebno su efikasne u fizikalnoj medicini, ali i kod svih stanja kada je bolest još uvek u začetku. Njihova prednost je što su veoma jeftine, a njima mogu ovladati i laici i koristiti ih za unapređenje svog zdravlja. Na kursu je bilo reči o termoterapiji (moksibustiji), vakuum terapiji (terapiji ventuzama), refleksoterapiji, energoterapiji, akupresuri i relaksacionim tehnikama.

Predavač je bila Prim. dr Dubravka Nikolovski, specijalista higijene koja je imala prilike da znanja akupunkture i tradicionalne kineske medicine usavršava i na Akademiji za tradicionalnu medicinu u Pekingu.