Članstvo u CERMES-u

Ukoliko zelite da postanete član CERMESa, da kreirate programe, učestvujete u projektima, edukujete se, volontirate ili se jednostavno družite i pratite naš rad, pridružite nam se.

Članstvo je besplatno.

Pristupnicu možete preuzeti ovde i poslati je na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

 

Linkovi

http://staniste.org.rs/

www.pgcvp.rs 

Aktivnosti

 

1.1. Aktivnosti projekta su obuhvatile rad sa različitim populacijama: starih, radnog stanovništva i srednjoškolcima. Održano je 12 radionica i 6 predavanja sa ukupno 10 tema: energetske vežbe, Qi Gong vežbe, Joga vežbe, samomasaža, akupresura, rad sa zglobovima, relaksacione tehnike, refleksoterapija i predavanja o ishrani, ishrani u starijem dobu, preventivnoj medicini, holističkim aspektima preventivne medicine, tehnikama samopomoći, akupresuri, tehnikama um-telo, primeni tehnologije u preventivnoj medicini, refleksologiji i dati su primeri iz prakse.

Radionice i predavanja su bili realizovani na šest lokacija: u Klubu za odrasa i stara lica, Gerontološkom centru Pančevo, Tehničkoj školi „23. maj“ Pančevo, Medicinskoj školi „Stevica Jovanović“ Pančevo, Opštoj bolnici Pančevo i u Fitnes centru „Bušido“.

Projektom je obuhvaćeno preko 500 učesnika.2.1. U opštoj edukaciji medicinskih radnika je nedovoljno zastupljena oblast preventivne medicine, kao i u zdravstvenom sistemu koji favorizuje farmakoterapiju i primenu visoko tehnološke medicine.

Mnoge tehnike iz naše tradicionalne medicine i istočnih medicinskih sistema su ostale neprepoznate u preventivnoj medicini, ali poslednjih godina dobijaju sve veći značaj.

Ove jeftine metode, pravilno primenjene podstiču zdrave životne stilove i utiču na smanjenje obolevanja i smrtnosti od mnogih hroničnih nezaraznih bolesti.

Projektom su bili obuhvaćeni zdravstveni radnici Zavoda za javno zdravlje Pančevo, Opšte bolnice Pančevo, Domova zdravlja u Pančevu, Kovinu, Alibunaru, Kovačici, Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“ u Vršcu, kao i učenici Medicinske škole „Stevica Jovanović“ Pančevo i Hemijsko-medicinske škole Vršac.

Kurs je ukupno pohađalo 676 lekara, stomatologa, medicinsih sestara, zdravstvenih i sanitarnih tehničara, fizioterapeuta, farmaceuta i biohemičara, kao i 77 učenika medicinskih škola, koji su imali prilike da se upoznaju sa tehnikama kao što su: termoterapija moksom, vakuum terapija ventuzama, tehnikama um-telo, akupresurom i Lyapko. Aktivnosti su medijski bile praćene i na rumunskom jeziku.